آیا کانادا میتواند از نیروی کار فناوری اطلاعات ایالات متحده استفاده کند و تبدیل به کانون متقاضیان دیجیتال نومد (Digital Nomad) شود؟
نبرد برای استعدادهای فناوری بین ایالات متحده و کانادا در حال داغ شدن است. هفته گذشته، شان فریزر، وزیر مهاجرت کانادا، مجموعه ای از اصلاحات سیاست های مهاجرتی را با هدف جذب کارکنان بخش فناوری از سراسر جهان، از جمله ایالات متحده، اعلام کرد. کانادا مدتهاست که نسبت به همسایه خود در زمینه برنامه های مهاجرتی و استعدادیابی محتاط بوده است. فرار مغزها یا “فرار سرمایه انسانی” – برای دهه ها دولت ها در آمریکای شمالی را به خود مشغول کرده است. با استراتژی مهاجرتی جدید و چندجانبه فریزر، این کشور امیدوار است که این جریان حرکتی مهاجر را معکوس کند و ایالات متحده ممکن است در موقعیت بدی برای مقابله با آن قرار بگیرد.
برنامه های جدید کانادا
طرح جدید فریزر شامل جذب استعدادها به سمت شرکتهای فناوری، جذب افراد در مشاغل پر تقاضا و برنامه دیجیتال نومد (Digital Nomad) برای جذب افرادی که میتوانند کار خود را از هر کجا انجام دهند، و همچنین اصلاحیههایی در برنامههای موجود شامل تسهیل و تمدید مجوزهای کار مرتبط با فناوری.
نقطه تقابل کانادا و آمریکا
دادن مجوز کار به دارندگان ویزای شغلی تخصصی H-1B در ایالات متحده برای ورود به کانادا. کسانی که از طریق این برنامه وارد می شوند، در صورت داشتن شرایط می توانند بعداً برای اقامت دائم درخواست دهند. بهطور خلاصه، کانادا میخواهد متخصصین فناوری ساکن ایالات متحده را شکار کند. این برنامه بصورت موقت اجرا می شود وهدف این برنامه جذب متخصصین بخش تکنولوژی در ایالات متحده و دادن فرصت ادامه کار در آمریکای شمال است. اینکه آیا این برنامه در سال آینده ادامه خواهد داشت یا خیر، باید دید. اما اگر طرح H-1B به تقویت بخش فناوری کانادا کمک کند، صرف نظر از اینکه ایالات متحده چگونه واکنش نشان دهد، شرایط خوبی برای حفظ آن وجود خواهد داشت.
ویزای H-1Bچیست؟
ویزای H-1B ایالات متحده یک ویزای کار برای متخصصین ماهر بین المللی بهویژه در زمینه فناوری است. ایالات متحده اجازه می دهد تا 65000 ویزا جدید در هر سال به اضافه 20000 ویزا برای دانشجویان بین المللی که از کالج ها و دانشگاه های داخلی این کشور فارغ التحصیل شده اند صادر شود. وکلای مهاجرت در آمریکا مدت هاست منتقد سیاست های مهاجرتی ایالات متحده در برنامه ویزای H-1B هستند و پیشنهاد داده اند که آمریکا آن را اصلاح کند تا اطمینان حاصل شود که رقابتی باقی میماند. حال حاضر درخواست برای این ویزا دردسر بزرگی است، و نیاز به مراحل پیچیده و زمان طولانی دارد، از جمله در خواست برای گرین کارت و گواهی کار کارفرما جهت اثبات اینکه هیچ متخصص آمریکایی برای پر کردن این شغل وجود ندارد.
کایلی میلیکن، محقق گروه اوراسیا، میگوید که مشکل اصلی برنامه ویزای H-1B این است که از سال 2006 سقف آن افزایش نیافته است و این برنامه متقاضیان کافی برای برآورده کردن شرایط را نمیپذیرد. در کانادا، طرح جدید فریزر امیدوار است افرادی را که توانستهاند فرآیند H-1B را پشت سر بگذارند و خانوادههایشان را جذب کند و به آنها اجازه دهد تا برای «تقریباً هر کارفرما در هر کجای کانادا» کار کنند. جان لیبر، مدیر عامل ایالات متحده برای گروه اوراسیا، می گوید، هرگونه تلاش ایالات متحده برای پاسخ به طرح کانادایی، با بن بست کنگره در زمینه مهاجرت مواجه خواهد شد. ایالات متحده احتمالاً به هر کاری که کانادا انجام می دهد پاسخ نخواهد داد زیرا سیاست مهاجرتی ایالات متحده در حال حاضر توسط منافع شرکت های آمریکایی تنظیم نمی شود، بلکه توسط گروه های داخلی که عمدتاً ضد مهاجرت هستند یا در بهترین حالت نسبت به مهاجرت تردید دارند تنظیم می شود.
لیبر اضافه میکند به همین دلیل است که هیچ کاری برای تغییر اساسی آن به یک برنامه منطقیتر انجام نشده است و اساساً برای تعداد کمی از شرکتها که از آن سود میبرند خوب کار میکند و هیچ اراده سیاسی برای گسترش آن در برابر برنامه های سایر کشور ها وجود ندارد.
آیا دارندگان ویزا به مناطق سردتر می روند؟
مهاجرت به کانادا می تواند گزینه جذابی برای دارندگان ویزای H-1B در ایالات متحده باشد که به تازگی شغل خود را از دست داده اند. همانطور که لیبر می گوید، این افراد “برای اقامت دایم خود در ایالات متحده به اسپانسرشیپ کارفرمایان خود نیاز دارد.” بنابراین، کسی که شغل خود را از دست می دهد، حامی ویزای خود را نیز از دست می دهد و 60 روز پر استرس برای آنها برای یافتن شغل جدید باقی می گذارد . در حال حاضرایالات متحده در وضعیت رکود اقتصادی است این کشور تا کنون نزدیک به 200000 کارگر را در سال جاری اخراج کرده است که بسیاری از آنها از بخش فناوری هستند. شرکت آلفابت 12000 کارمند ، آمازون 18000 و مایکروسافت و متا هر کدام 10000 کارمند را تعدیل کرده اند. تعدیل کارکنان ایالات متحده، و گنجاندن مسیری برای شهروندی کانادا در برنامه H-1B خود، ممکن است درخواست برای مهاجرت به همسایه شمالی را به گزینه ای جذاب برای بسیاری تبدیل کند.
اگرچه طرح شکار استعدادهای فناوری کانادا به تازگی مطرح و اجرا شروع شده است، ایالات متحده باید سیاست خود را در این باره تغییر دهد. اگر ایالات متحده میخواهد صنعت فناوری خود را قوی نگه دارد و به نوآوریهای پیشرو ادامه دهد، در نهایت باید راهی بیابد تا متخصصین ماهر بیشتری را وارد این فضا کند، چه با تشویق دانشجویان آمریکایی برای ورود به فناوری و هوش مصنوعی و یا با تشویق فارغالتحصیلان بین المللی دانشگاههای ایالات متحده برای جذب مشاغل فناوری در این کشور.
طرح H-1B کانادا بزودی اجرا می شود و باید منتظر ماند و دید که آیا کانادا موفق به شکار استعداد از ایالات متحده می شود یا خیر.